Только проверенная информация

Як “розконсервувати” дачу правильно? 10 кроків до успіху

1685

дача веснаЯкщо ви не мешкаєте на дачі постійно, то коли ви приїдете туди навесні, після зими на вас можуть очікувати дуже неприємні сюрпризи. А можуть і не очікувати, але ви про це дізнаєтеся тільки після того, як проведете детальний огляд і “розконсервуєте дачу”.

Отже, які кроки ми робимо, відвідавши місце літнього відпочинку вперше після зими.

Не варто в дорожньому одязі миттєво відправлятися у підвал, підніматися на горище або ходити по ділянці.
Не варто в дорожньому одязі миттєво відправлятися у підвал, підніматися на горище або ходити по ділянці.

1. Приїхали – переодягнулися. Це важливо. Не варто в дорожньому одязі миттєво відправлятися у підвал, підніматися на горище або ходити по ділянці. Забруднитеся, промокнете, змерзнете і прохолонете. Навіщо починати сезон з неприємностей? По весні вам можуть стати у нагоді не зручні кросівки, а непромокальні гумові чоботи, щоб комфортно бродити по сирій землі.

Талі води досить часто по весні проникають в підвальне приміщення
Талі води досить часто по весні проникають в підвальне приміщення

2. Вирушаємо в підвал, якщо він є. Талі води досить часто по весні проникають в підвальне приміщення і приносять чимало шкоди – вогкість, цвіль, руйнування фундаменту. Якщо в підвалі стоїть вода, його негайно потрібно осушити. Для цього знадобиться дренажний насос. А ще варто подумати над тим, щоб зробити надійну гідроізоляцію підвалу, аби вода не просочувалася далі.

варто подумати над тим, щоб зробити надійну гідроізоляцію підвалу
Варто подумати над тим, щоб зробити надійну гідроізоляцію підвалу

Після того, як вода з підвалу пішла, потрібно зачистити і обробити антисептиком пошкоджені грибком поверхні, щоб запобігти їх подальшому руйнуванню. Можливо, потрібно щось підфарбувати, полагодити – дивіться уважно і складайте перелік робіт і того, що доведеться купити для їх виконання.

9759f4

3.  Після цього вирушайте на горище. Цілком імовірно, що в результаті зимових негод в даху утворилася дірка. Десь підтікає. Потрібно уважно подивитися, чи змістилася покрівля. Це можна зробити, оглянувши дах ззовні. Якщо щось не так, необхідно терміново усунути неполадки, адже весняні дощі можуть серйозно погіршити стан вашого будинку, якщо дах тече. Можливо, вам доведеться десь оновити покрівлю.

Чи все гаразд з вашою електрикою?
Чи все гаразд з вашою електрикою?

4. Заходимо в будинок, щоб переглянути електропроводку. Іноді за зиму вона псується. Можливо, десь цілісність проводки порушили гризуни – таке теж буває. Може, десь перестали працювати розетки і вимикачі.

Перевірьте - чи не утворилося великих тріщин, чи в порядку димохід
Перевірьте – чи не утворилося великих тріщин, чи в порядку димохід

5. Тепер перевіряємо опалювальну систему. Якщо у вас піч, то подивіться, чи не утворилося великих тріщин, чи в порядку димохід. Якщо опалення будинку центральне, то важливо перевірити цілісність системи і її працездатність. Ваш бойлер в порядку? Може, ваша  теплотехніка потребує оновлення?

Може, ваша  теплотехніка потребує оновлення?
Може, ваша теплотехніка потребує оновлення?

6. Протоплюємо будинок. Потрошки. І знову перевіряємо, чи все в порядку з системою опалення. Якщо все в нормі, можна протопити в повну силу, щоб будинок прогрівся і підсох – напевно він відволожився за зиму. Обов’язково провітрюйте будинок до і після того, як ви його протопите. Так він просохне швидше – перевірено експертами!

Дрібниці можна легко підреставрувати.
Дрібниці можна легко підреставрувати.

7. Поки будинок прогрівається, можна спокійно подивитися фасад. Напевно, фарбування місцями потемнішало, десь, можливо, тріснула штукатурка. Критичних руйнувань немає? От і відмінно! А дрібниці можна легко підреставрувати.

Шпалери за зиму відсиріли і відшарувалися?
Шпалери за зиму відсиріли і відшарувалися?

8. Дивимося на стан стін, дверей, одвірків. Цілком можливо, що шпалери за зиму відсиріли і відшарувалися, і тепер їх потрібно міняти. Напевно, доведеться десь щось підфарбувати. Все вносимо в список покупок!

Купляємо нові!
Купляємо нові!

9. Тепер можна спокійно розібрати постільну білизну, кухонні приладдя, помити, підмести, пропилососити. Коротше кажучи, створити в будинку атмосферу затишної оселі, а не покинутого житла.

Можливо, потрібно освіжити фарбу
Можливо, потрібно освіжити фарбу

10. Якщо у вас ще залишилися сили щось робити, то можна відправитися в сад і провести там ревізію.

Годі працювати - час відпочивати!
Годі працювати – час відпочивати!

Після ретельного огляду ви, мабуть, склали чималий список того, що вам необхідно, щоб привести будинок у належний стан. Тепер на вас чекають покупки і копіткі роботи по усуненню наслідків зими. Але найголовніше ви вже зробили – будинок відкритий і готовий радо приймати вас протягом усього дачного сезону!

Spread the love

About the author